17:00 – JFMK
Az EFKZ Mokka
A korábbi fesztiválokhoz hasonlóan idén is szeretettel bátorítjuk az édességek kedvelőit, hogy készítsenek otthon egy EFKZ Mokka tortát, és hozzák el a július 5-i pénteki fesztiválmegnyitóra, ahol a Sütimustra alakalmával bemutathatják a süteményt, amit majd együtt fogunk elfogyasztani.
Mindenki aki hoz EFKZ Mokkát, választhat egy tárgyat a vadonatúj EFKZ logós ajándéktárgy palettánkból.
Ez nem verseny, így minden résztvevő nyertes.
HOZZÁVALÓK
Tészta:
25 dkg zabkeksz
(lehet gluténmentes is)
12 dkg olvasztott vaj
Kávékrém:
25 dkg mascarpone
4 dl tejszín
8 dkg porcukor
10 lap zselatin ( 15 g )
1 dl nagyon erős fekete kávé
(+ 2 ek neszkávé)
Karamell zselé:
1 dl karamell szirup
1 dl víz
4,5 lap zselatin ( 7,5 g )
Fehér krém:
25 dkg mascarpone
4 dl tejszín
8 dkg porcukor
9 lap zselatin ( 16 g )
őrölt vanília
Étcsokis tükörglazúr:
100 g sűrített tej ( vagy tejszín )
15 g cukor
80 ml víz
5 lap zselatin ( 8 g )
50 ml hideg víz az áztatáshoz
25 g holland kakaópor
80 g étcsokoládé
Szórat:
durvára őrölt kávébab,
vagy szárított ehető virágok
ELKÉSZÍTÉS
Tészta:
A tésztához a zabkekszeket megőröljük (mozsárban, vagy robotgéppel), az olvasztott vajjal összedolgozzuk, majd a tortaforma aljába simítjuk.
Kávékrém:
A kávékrémhez erős kávét főzünk. Egy tálban összekeverjük a mascarponét a cukorral, hozzákeverjük a kávét, egy másik tálban felverjük a tejszínt, majd óvatosan, apránként a tejszínhabba forgatjuk a kávés-cukros mascarponét. A zselatint kevés vízzel felmelegítjük (nem szabad forrnia!), apránként hozzákeverjük a kávékrémet (nem fordítva!), ráöntjük a tésztára, és hűtőbe tesszük.
Karamellzselé:
Vehetünk karamellszirupot, de házilag is elkészíthetjük a karamellt. Cseppenként adjuk hozzá a vizet, hogy folyékony maradjon, ne keményedjen meg, mint a Dobos tortán. A hűtőben már megdermedt kávékrém tetejére öntjük, majd ismét visszatesszük a készülő tortánkat a hűtőbe.
Fehér krém:
Ugyanúgy készítjük mint a kávékrémet. A karamellzselére simítjuk, és mehet vissza a hűtőbe a torta.
Étcsokoládés tükörglazúr:
A sűrített tejet (vagy tejszínt) a cukorral és a 80 ml vízzel összekeverjük, majd a vízzel higított zselatinba lassan belekeverjük, hozzáadjuk a kakaóport és a megolvasztott étcsokoládét, majd a hűtőből kivett torta tetejére simítjuk. Ennek az utolsó rétegnek is a hűtőben kell megdermednie.
Sok örömet kívánok a készítéshez,
és jó étvágyat az elfogyasztásához!
Paulay Katalin hegedűművész, az EFKZ alapító tagja, az EFKZ Mokka megálmodója
Az előző fesztiválsütik:
A 2023-as EFKZ Gömb:
A 2022-es EFKZ szelet: