A zenekar 1985-ben alakult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola első évfolyamos hallgatóiból.

Az együttes első jelentős sikerét 1986-ban aratta, amikor is I. díjat nyert a belga királyi család által Neerpeltben megrendezett kamarazenekari versenyen.

1988-ban a Fertődi Kastélyban Tátrai Vilmos tartott mesterkurzust a zenekar számára. Ugyanebben az évben Valenciában, a Fiatal Kamarazenekarok Fesztiváljának legjobb zenekarává választották őket. 1990-ben szintén ők nyerték a fesztivált.

A zenekar első nagy közönség-sikerét — hat ráadással! — Spanyolországban, Valenciában élte meg 1990 nyarán: az Erkel Ferenc Kamarazenekar adta a gálakoncertet. 1992-ben pedig Jandó Jenő zongoraművésszel együtt a fesztivál díszvendégeiként gálakoncertet adtak.

A zenekar első zeneakadémiai bérletsorozata 1989-ben volt.

Azóta koncertjeiken a magyar és nemzetközi zenei élet olyan kiváló szólistái léptek fel, mint Berkes Kálmán, Drahos Béla, Hadady László, Jandó Jenő, Konrád György, Lencsés Lajos, Lakatos György, Leonidas Kavakos, Nagy Péter, Perényi Miklós, Pauk György, Sass Sylvia, Szabadi Vilmos, Szenthelyi Miklós, Várjon Dénes, Verebics Ibolya, Vukán György, Kelemen Barnabás, Fülei Balázs, Várdai István, Baráti Kristóf, Josef Spacek és sokan mások.

A zenekar első hanglemezét Horváth László klarinétművésszel készítette 1990-ben, felvéve Melchior Molter 5 klarinétversenyét.

1990-ben Rolla János tartott kurzust a zenekarnak, majd az év őszén Helmuth Rillingnek mutatkoztak be. 1994-ben a Debreceni Nemzetközi Kamarazenei Kurzus díszvendégei voltak.

Az együttest muzikalitása és játékának rugalmassága ismeretében többször felkérték zenei versenyek középdöntője kísérőzenekarának: Az együttes 19…-ben a Szigeti József hegedűversenyen, 19…-ben a … fuvolaversenyen, 19…-ben a … csembaloversenyen töltötte be a középdöntőbeli kísérőzenekar szerepét, először adva lehetőséget a versenyzőknek kamarazenekari versenyművek valódi előadására.

1995-ben Rados Ferenc mesterkurzusán vettek részt, amelynek anyagából (Csajkovszkij: Vonósszerenád) a zenekar saját kiadású lemezfelvételt készített.

1997-ben az Európai Rádióadók Szövetségének koncertsorozatában magyar zeneszerzők műveit adták elő. Élő adásban elhangzó koncertjüket több mint 10 millióan hallgatták Európa különböző országaiban.

Az elmúlt években Áldor Lili hegedűművész vezetésével évente átlagosan 70-80 koncertet adott a zenekar, amelyeket számos alkalommal közvetített a Magyar Rádió és a Televízió.

A zenekar repertoárja a kora barokktól a XX. századi zenéig minden — koncerttermekben általában felhangzó — művet magában foglal.

Több mint 20 mű ősbemutatója vagy magyarországi bemutatója fűződik nevükhöz.

Európa számos országában — Belgium, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Szlovénia, Szlovákia, Románia — turnéztak, több helyre rendszeresen visszatérő vendégzenekar.

1999-ben kéthetes kínai turnéjuk volt Perényi Miklóssal. Ők voltak az első magyar zenekar, amely Kínában üzleti alapon, és nem államközi megegyezés alapján turnézott.

Számos lemezfelvételt készítettek a Hungarotonnal, Naxosszal, Cant-Arttal, Lambdomával, amelyekről elismeréssel nyilatkozik mind a magyar, mind a nemzetközi zenei sajtó.

2006-ban a Hungaroton felkérésére élő DVD felvételt készítettek Kelemen Barnabással és Kokas Katalinnal. Mozart összes hegedűre és zenekarra írt darabját vették fel két-két koncerten Budapesten, a Művészetek Palotájában.

Terveik között szerepel Kelemen Barnabással további hegedűversenyek DVD felvételének elkészítése.

2015-től az (akkor 30 éves) Erkel Ferenc Kamarazenekar a Kaposfest rezidens zenekara,

2020-tól pedig Biatorbágy Hangja.
Így szeretnénk kedvenc városunkat megismertetni a kultúraszerető nagyközönséggel. Biatorbágy közönségének pedig elhozni a legnagyszerűbb muzsikákat és egy különleges  közösségi élményt.