Hozzávalók:

Piskótatészta:
-8 tojás
-8 ek cukor
-8 ek darált dió
-2 ek liszt (vagy helyette 2 ek darált dió)

Morzsolt tészta:
-a diós piskóta fele
-narancslekvár
-kandírozott narancs

Krém:
-20 dkg vaj vagy margarin
-20 dkg porcukor
-5 dkg olvasztott étcsokoládé
-4 tojássárgája
-30 dkg darált dió
-pár csepp narancsaroma
-1 ek rum

Díszítés:
-tejszínhab
-csokoládé
-narancshéj
-diódarabkák

Elkészítés:

  1. A tészta hagyományos piskótatészta, csak a liszt helyett darált diót használunk.
  2. Gáz tepsiben ujjnyi vastagságú tésztát sütünk 180 fokon, tűpróbáig.
  3. A kihűlt piskótából isler méretű korongokat formázunk, annyit, hogy a
    korongok és a kimaradt részek tömege egyforma legyen.
  4.  A kimaradt részeket összemorzsoljuk és narancslekvárral vagy
    baracklekvárral, kandírozott narancsdarabokkal és pár csepp
    narancsaromával kókuszgolyó állagúvá gyúrjuk.
  5. A piskótakorongokra nagyobb diónyi gombócokat formázunk a narancsos
    masszából.
  6. Beborítjuk a krémmel, amihez szobahőmérsékletű vajat vagy margarint addig
    keverünk, amíg habos és fehér lesz.
  7. Apránként hozzákeverjük a cukrot, az olvasztott csokoládét, a narancsaromát
    és a darált diót. A krémmel való beborítás után félgömb formájú lesz a
    süteményünk.
  8. Ezután még tejszínhabbal is beborítjuk (ami lehet növényi is), majd nagyobb
    étcsokoládé darabokkal, dióbél darabokkal és krumpli hámozóval lehántolt,
    majd apró darabokra vágott narancshéjjal díszítjük.Körülbelül 7-12 kis gömb lesz ennyi hozzávalóból, a gömbök száma a korongok méretétől függ.
    Én tortaformában is elkészítettem, ehhez kerek sütőformát használtam, és a
    “korongozás” előtt vízszintesen megfeleztem a piskótát.A Sütimustrán a kis EFKZ gömböket és nagy EFKZ gömböt is szívesen várunk!Az elkészítéshez örömteli és sikeres cukrászkodást, és jó étvágyat kívánok!

Paulay Katalin hegedűművész – EFKZ Biatorbágy Hangja alapító tag