Hozzávalók:
Piskótatészta:
-8 tojás
-8 ek cukor
-8 ek darált dió
-2 ek liszt (vagy helyette 2 ek darált dió)
Morzsolt tészta:
-a diós piskóta fele
-narancslekvár
-kandírozott narancs
Krém:
-20 dkg vaj vagy margarin
-20 dkg porcukor
-5 dkg olvasztott étcsokoládé
-4 tojássárgája
-30 dkg darált dió
-pár csepp narancsaroma
-1 ek rum
Díszítés:
-tejszínhab
-csokoládé
-narancshéj
-diódarabkák
Elkészítés:
- A tészta hagyományos piskótatészta, csak a liszt helyett darált diót használunk.
- Gáz tepsiben ujjnyi vastagságú tésztát sütünk 180 fokon, tűpróbáig.
- A kihűlt piskótából isler méretű korongokat formázunk, annyit, hogy a
korongok és a kimaradt részek tömege egyforma legyen. - A kimaradt részeket összemorzsoljuk és narancslekvárral vagy
baracklekvárral, kandírozott narancsdarabokkal és pár csepp
narancsaromával kókuszgolyó állagúvá gyúrjuk. - A piskótakorongokra nagyobb diónyi gombócokat formázunk a narancsos
masszából. - Beborítjuk a krémmel, amihez szobahőmérsékletű vajat vagy margarint addig
keverünk, amíg habos és fehér lesz. - Apránként hozzákeverjük a cukrot, az olvasztott csokoládét, a narancsaromát
és a darált diót. A krémmel való beborítás után félgömb formájú lesz a
süteményünk. - Ezután még tejszínhabbal is beborítjuk (ami lehet növényi is), majd nagyobb
étcsokoládé darabokkal, dióbél darabokkal és krumpli hámozóval lehántolt,
majd apró darabokra vágott narancshéjjal díszítjük.Körülbelül 7-12 kis gömb lesz ennyi hozzávalóból, a gömbök száma a korongok méretétől függ.
Én tortaformában is elkészítettem, ehhez kerek sütőformát használtam, és a
“korongozás” előtt vízszintesen megfeleztem a piskótát.A Sütimustrán a kis EFKZ gömböket és nagy EFKZ gömböt is szívesen várunk!Az elkészítéshez örömteli és sikeres cukrászkodást, és jó étvágyat kívánok!
Paulay Katalin hegedűművész – EFKZ Biatorbágy Hangja alapító tag